Blog

2018-02-25

Jó sportoló! Jó edző?


Jó sportoló! 
Jó edző?

 

Hogyan válasszunk magunknak edzőt? Ha valaki úgy néz ki, ahogyan mi szeretnénk vagy kiemelkedő sportteljesítményt nyújt versenyeken, automatikusan edzőnek is fogadhatjuk? Kiss Gergely személyi edző szerint a sikernél és jó formálnál többet kell ma már keresnünk abban, akit megbízunk a testünk formálásával.

 

Ki? Kiss Gergely, személyi edző

Hol? www.kissthetrainer.hu

 

Ki az edző?

Ha ránézünk egy jó sportolóra, aki sikert sikerre halmoz és eléri a céljait, automatikusan jó edzőként tekintünk erre az emberre. Ez persze nem feltétlenül téves megállapítás, de ma már egy edzőnek sokkal többrétűnek kell lennie annál, mint hogy jó a sportágában. Sokszor elfelejtjük, hogy ezek mögött a sportolók mögött is egy edző dolgozik, az ő utasításait hajtja végre a példaképünk. Mert ma egy edző már dietetikus, sportorvos, masszőr és lelki támasz is egyben.

 

Miért nem elég az eredmény?

Egy jó sportoló – legyen az akár úszó, focista, testépítő vagy bikini fitnesz modell – elsősorban csak magát fejlesztette, csak saját magáról vannak tapasztalatai, amit át tudna adni egy másik félnek, viszont ezek a tapasztalati úton szerzett ismeretek nem biztos, hogy a másik félre is épp úgy hatnak majd, mint a versenyzőre. Hiszen minden ember más, nem csak személyiségileg, de testileg is, ép ezért ami az egyiknek egyszer bevált, nem biztos, hogy beválik majd a másiknak is.

 

Gyakorlat mellé elmélet

A jó megjelenés és kidolgozott fizikum csak fél siker. Biztos sokan tapasztalták azt, hogy egy darabig egyedül is képesek szép eredményeket elérni az edzéssel – legyen az fogyás, izomtömegnövelés vagy futás – de egy bizonyos szint után megrekedünk, mert nincs meg az elméleti tudásunk ahhoz, hogy előrébb lendülhessünk. Ekkor lép képbe az edző, aki egy olyan plusz fejlődést tud adni, amivel magasabb teljesítményt tudunk produkálni.

 

 

Egy kísérletben azt vizsgálták, hogy az edző milyen hatással van a sportolóra. Első lépésként egy mérőeszközökkel felszerelt babát kellett megütnie teljes erőből. Ezután odalépett hozzá az edzője, aki elkezdte felspanolni, majd újra ütnie kellett a babára. Másodjára kiemelkedő teljesítménnyel csapott le a babára, az erő és a sebesség is a sokszorosára nőtt az első ütéshez képest. Ezután adrenalint kapott a sportoló és ismét ütnie kellett. Ekkor is szép eredményt tudott elérni, de közel sem olyan kiemelkedőt, mint amikor az edzője vette át az irányítást.

 

Amikor az edző irányít

Ahhoz, hogy valaki sikeres legyen, egy dolgot kell tennie: teljesen át kell adnia magát az edzőjének, akinek teljes bizalmat kell szavaznia. Úgy is mondhatnánk, hogy az edzőnek az a feladata, hogy atomi szinten törje össze és semmisítse meg az edzettjét, majd rakja össze újra, ezzel kifeszítve és kitolva a kliens határait. Mert sokszor nem azért nem vagyunk képesek elérni valamit – legyen az egy izomtömeg, egy kockás has vagy egy extrém gyakorlat –, mert nem vagyunk rá képesek, hanem mert nem hisszük el, hogy képesek vagyunk rá. Ha az edző be tud mászni a fejünkbe és átkapcsolhatja ezt a kis kapcsolót az agyunkban, akkor sokkal többre lehetünk képesek, mint egyedül.

Többrétű emberek, többrétű feladat

Emberekkel foglalkozni nagyon más, mint saját magunk alakulásért és sikeréért felelni. Magunkat különben is sokkal nehezebben látjuk reálisan, nem tudunk külső szemlélőkké válni, túlságosan elfogultak vagyunk – ami a legtöbb esetben inkább azt jelenti, hogy sokkal nagyobbak az elvárásaink magunkkal szemben, mint másokkal. Ezzel szemben viszont egy edző nem a saját céljai mentén hajt végre egy edzéstervet, hanem személyre tudja azt szabni, hiszen nem csak egy utat ismer a sikerhez. Így a jó edző példásan néz ki, rendelkezik minden elméleti ismerettel, ami mások edzéséhez szükséges – és nem sajnálja az idejét továbbképzésekre sem – valamint rendelkezik akkora empátiával, ami ahhoz kell, hogy átsegítse edzettjeit nem csak a sikeren, de a kudarcokon is. Tulajdonképpen egy jó edző ma már nem csak egy jó sportoló, hanem most már coach is.

A cikk megjelent a Diéta&Fitnesz magazin 2018 februári számában

https://www.facebook.com/dietaesfitnesz/

Uncategorized @hu , , , , , ,
About Kiss Gergely
SWITCH THE LANGUAGE